Home Organisatie Monumenten Activiteiten Terugblik Weblinks Contact Zoeken
 Open Monumentendag
A. Open Monumentendag 2018
Open Monumentendag 2018 wordt gehouden op zaterdag 8 september 2018. Het thema is "In Europa".

De opening vindt plaats om 10 uur in de kerk van Niehove. Op donderdag 6 september is er een interessante informatie-avond met een viertal korte inleidingen.

Ruim 20 monumenten in de gemeente zullen verder hun deuren openen voor publiek. In verschillende monumenten zijn leuke activiteiten georganiseerd, muziek, tentoonstellingen of film.

U kunt op de verschillende kopjes klikken voor meer informatie. Wilt u het programma in een boekje? Vanaf 1 augustus liggen de programmaboekjes in de bibliotheken. Ook zijn programmaboekjes te verkrijgen op de Informatieavond en op Open Monumentendag bij de verschillende geopende monumenten.

B. Programma informatieavond
Op donderdag 6 september vindt er een informatieavond plaats in Hotel Restaurant Aduard, Friesestraatweg 13, 9831 TB Aduard.

Aanvang 19:30 uur. Vanaf 19:00 uur is de zaal open en staat de koffie en thee voor u klaar. De toegang en de koffie en thee zijn gratis.

C. Monumenten open voor het publiek
Onder dit kopje vindt u alle monumenten, die op 8 september 2018 open zijn voor het publiek en de activiteiten die in- of om die monumenten plaatsvinden. De monumenten zijn open van 10:00 uur tot 17:00 uur tenzij anders vermeld.

D. Niehove
De opening vindt plaats om 10:00 uur in de kerk van Niehove door Jan Oomkes, de voorzitter van Open Monumentendag Zuidhorn samen met broeder Izebrand uit het CisterciŽnzer klooster. Daarna is er koffie en thee met koek of cake in de kerk. Na de opening kunt u het dorp Niehove bezoeken. Niehove is een van de mooiste wierdedorpen van Middag-Humsterland. Het is in z'n geheel een beschermd dorpsgezicht. Aansluitend aan de opening om 10:30 uur kunt u een wandeling maken rond de kerk onder leiding van Lammert Top inwoner van Niehove. Hij vertelt u over vele wetenswaardigheden van Niehove. Ook is Joris ten Have, de jongste orgelman van Nederland, met zijn draaiorgel Projkjewail in het dorp te vinden. Niehove is in zín geheel een beschermd dorpsgezicht. In de kerk is een tentoonstelling over de geschiedenis van het dorp. U kunt in de kerk ook een film over Middag-Humsterland bekijken. Meer gegevens over Niehove vindt U als u op "D. Niehove" klikt.

E. Fietsen door Middag-Humsterland
Om te genieten van het landschap van Middag en Humsterland kan je het best de fiets nemen. Langs kronkelige weggetjes of over de vele fietspaden, die de afgelopen jaren zijn aangelegd met Europees geld. Met in het vlakke landschap uitzicht op de vele wierden, soms met een enkel huis erop, soms met een heel dorp. Niehove is een schoolvoorbeeld van een wierdendorp en het is een bezoek meer dan waard. Maar er zijn slechts enkele parkeerplaatsen voor autoís. Dus pak de fiets! We hebben drie fietstochten beschreven vanuit de omringende dorpen Oldehove, Grijpskerk en Aduard naar Niehove en via een andere route weer terug. In de beschrijving aandacht voor het landschap. Monumenten die open zijn op Open Monumentendag worden cursief aangegeven. Meer gegevens over de activiteiten staan onder kopje C "Monumenten open voor het publiek".

F. Middag Humsterland
Wat een Landschap! Een van de oudste cultuurlandschappen van Europa. Hier vindt u meer over het gebied.

G. Bezoek de poldermolens
In de gemeente Zuidhorn zijn nog vier poldermolens. Alle vier zijn ze een rijksmonument. Op Open Monumentendag zijn ze te bezoeken. De molens liggen allen in het open landschap. Natuurlijk aan het water. Om er te komen moet u een beetje omrijden, maar dat is zeker de moeite waard. U wordt welkom geheten en rondgeleid door de molenaar. En als het weer het toelaat zullen de molens draaien en water verplaatsen.

H. De slag om Noordhorn
Het thema van deze Open Monumentendag is In Europa. Helaas horen bij de geschiedenis van Europa ook vele oorlogen. Bouwwerken, die herinneren aan oorlogen worden dikwijls een Rijksmonument. Bezoek de molen Fortuna in Noordhorn. In de molen is een permanente tentoonstelling te zien over de slag bij Noordhorn.

I. De CisterciŽnzer orde in Europa
In de 12e tot de 14e eeuw, de bloeitijd van de CisterciŽnzer orde, was het een macht om rekening mee te houden in Europa. Meer hierover onder dit kopje.

J. Hendrik Nicolaas Werkman en The Next Call
Dit jaar bestaat de kunstenaarsvereniging De Ploeg 100 jaar. Hendrik Nicolaas Werkman was een van de bekendste leden van deze groep. Tussen 1923 en 1926 bracht Werkman een soort tijdschrift uit: The Next Call. Hij was daarbij duidelijk geÔnspireerd door de Europese avant-garde. Over het tijdschrift probeerde hij contact te leggen met kunstenaars elders in Europa. Meer hierover onder dit kopje.